Home

Hij zette zijn bril op en schikte mijn paspoort en zijn voorbedrukte aangifteformulier nog eens extra zorgvuldig voor zich op zijn bureau. Vervolgens begon het ondervragingsritueel, bij iedere vraag volgens hetzelfde patroon: hij zei iets in het Chinees, keek van het formulier via vertaalster Nancy naar mij, waarna ik de vraag van Nancy beantwoordde en hij haar vertaling van mijn antwoord uiteindelijk op zijn formulier kon noteren. Hoe lang ik was. Waar het was gebeurd. Hoe oud hij was, de telefoon.

Bijna aan het eind van zijn vragenlijstje gekomen, draaide hij zijn hoofd -deze keer Nancy negerend- naar me toe, bestudeerde me even met toegeknepen ogen, bleef stil, en ging, zonder de gebruikelijke interactie tussen hem, vertaalster en mij, over tot het invullen van vraag 17.

Ik had 2 uur gewacht op zijn komst. Hij was schijnbaar de enige in de hiërarchie die diefstal-aangiftes van buitenlanders mocht behandelen, maar hij werkte op een ander bureau in de stad en was de hele ochtend druk geweest met iets anders. Het lastige was bovendien dat hij geen Engels sprak. Daarom moest er een vertaalster gebeld worden, via een vriend die een hotel had waar een meisje werkte die goed Engels kon. Ze belden haar wel vaker, als er weer zo’n lǎowài (vreemde buitenlander) was.

Na mijn paspoort bestudeerd te hebben, vroeg hij -weer via de vertaalster- me ook mijn familienaam, voornamen en geboortedatum in het paspoort voor hem aan te wijzen. Toen was het klaar. Of ik het formulier onderaan even wilde ondertekenen, vroeg Nancy. Dan zouden zij, de agent en een derde getuige dat ook doen en daarmee was de aangifte officieel.

Omdat ik wel wilde weten wat ongeveer de strekking was van het relaas waar ik me -zonder het zelf te kunnen lezen- akkoord mee verklaarde, vroeg ik haar om het me voor te lezen. “Question 17. ‘Colour of your hair: Yellow’,” zei ze.

Police report summary

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s