Home

Duurzaam onderhoud: wat levert het op?

Met onderhoud is het net als met de Wet van behoud van energie: als je het systeem gesloten houdt, blijft de totale hoeveelheid energie altijd constant. Zo is het met de conditie van een gebouw ook. Alles wat je daarin stopt betaalt zich op termijn terug in opbrengst. In die gedachtegang lanceerde Advin DMOP: een manier van meerjarenonderhoud (MOP) die duurzame keuzes integreert in de planning. Zo kan een gebouw in 12 jaar tijd van energielabel E naar B opschuiven. Met niets meer dan een beetje extra onder- houd. Lees met ons mee hoe we dat doen.

energielabel

In 12 jaar tijd van energielabel E naar B

“We nemen ons eigen kantoorgebouw in Oss. Het heeft een bruto vloeroppervlak van 1500 vierkante meter. Het is opgeleverd in 1994 en er werken zo’n 40 mensen. Een vrij gemiddeld kantoorgebouw, waarvan je er in Nederland heel veel tegenkomt.” Bouwkundig adviseur Maikel Walraven, die bij Advin afstudeerde op het onderwerp, licht toe hoe het werkt.

Ambitie

“Je begint eerst met het vaststellen van de ambitie. Dat doe je overleg met de gebouweigenaar. Het kan zijn dat zijn ambitie alleen op het vlak van energie ligt, en minder op overige thema’s. Dat kan en is heel bepalend voor de planning die je uiteindelijk op gaat stellen. Voor het gebouw van Advin gaan we ervan uit dat gezondheid en gebruikskwaliteit heel belangrijk zijn. En dat je met je energielabel in ieder geval op B uit wilt komen.” Voor het vaststellen van het ambitieniveau werkt DMOP met een aantal bestaande methodieken: EPA-U, GPR Gebouw en BREEAM-NL In Use.

Desk research en gebouwopname

Nadat je hebt gedefinieerd waar je in de toekomst naartoe zou willen, ga je in detail inventariseren hoe de huidige situatie eruitziet. “Je gaat letterlijk alle kieren en ramen na. Neemt de huidige onderhouds- contracten en energierekeningen door. Zelfs de klachtenregistratie is belangrijk. Zo kom je tot de staat van onderhoud, de huidige prestatie, het binnenklimaat, de milieubelasting en gebruikskwaliteit. Bij dit gebouw zie je dat er over het algemeen onderhoudsarme materialen zijn toegepast, waarbij goed aandacht is besteed aan de manier waarop het gebouw gebruikt zou gaan worden.”

Welke maatregel wanneer?

Als je weet waar je staat, en waar je naartoe wilt, kun je maatregelen gaan inplannen in de tijd. “Van de meeste elementen in het gebouw had je immers al vastgelegd wanneer ze onderhouden of vervangen moeten worden. Naast de stan- daard onderhoudsmomenten, voor bijvoorbeeld reiniging en inspecties van installaties, heb ik over een periode van 12 jaar een aantal concrete maatregelen ingepland die de duurzaamheidsambities helpen realiseren.”

Resultaten

Kijkend naar het effect van die investerin- gen, wordt al snel duidelijk waar het gebouw beter gaat presteren. De meest renderende maatregelen worden al op korte termijn genomen: vervangen van de verlichting, kierdichting en dakisolatie. Wanneer in 2024 ook nog HR++ beglazing wordt aangebracht, presteert het gebouw volgens energielabel B. Ook de ambities op de andere twee waarderingsmethodieken, GPR Gebouw en BREEAM-NL, zijn behaald.

Financieel voordeel

De kosten ten opzichte van regulier onderhoud zijn zo’n 15% hoger, rekent Walraven voor. “Maar het levert zichtbaar ook euro ́s op. Vooral de maatregelen voor energiebesparing springen in het oog: in een periode van 12 jaar tijd bespaar je 4% gas en 30% elektriciteit. En 25% besparing op water is ook niet gering. Dat kun je direct terugrekenen naar euro ́s. Verder excelleert het gebouw over 12 jaar in gebruikskwaliteit en gezondheid: het ziekteverzuim gaat met 3% naar beneden. Wat ook heel duidelijk voordeel oplevert, is de Energie Investeringsaftrek. Met deze regeling kan de gebouwbeheerder tot 41,5% van de investeringskosten extra aftrekken van de fiscale winst. In onze situatie kun je dat doen bij de kosten voor HR++ glas, de isolatie en de energiezuinige verlichting.”

Extra besparende maatregelen

Maatregel

Planjaar

Extra investering tov regulier onderhoud

Terugverdientijd

Voordelen

extra dakisolatie:

goed geisoleerd vegetatiedak

2016

€ 11.682

14 jaar

Energie (-4%), onderhoud, CO2, milieu, gezondheid

HR++ glas

2024

€ 5.746

11 jaar

Energie, CO2, milieu, gezondheid

Screens zonwering

2024

Energie (-19%), gezondheid

Dichten van kieren

2013

Energie (-8,5%), gezondheid

Waterbesparend sanitair

2014

€ 1.422

3 jaar

Water (-50%), milieu

Energiezuinige verlichting

2013

€ 30.634

5 jaar

Energie (-30%), CO2, milieu, gezondheid

Meer informatie:

http://www.advin.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s