Home

Soms zijn cafés zo populair dat de lol er een beetje vanaf gaat. En soms zijn cafés zo populair dat je zou wíllen dat de lol ervanaf gaat, maar ze blijven je charmeren. Omdat ze ‘hyggelig’ (Deens voor gezellig), knus, levendig of vol boeken zijn. Paludan in Kopenhagen is er zo één die het allemaal heeft. Iedereen, inclusief ik, blijft er dan ook terugkeren.

PH lamp denemarken
Ik kwam er voor het eerst tijdens mijn pendelweekenden, toen ik mijn lange-afstandsverkering eens per maand opzocht in Kopenhagen. Op vrijdagen had ik dan een plaats nodig om te werken. Het liefst één waar ik na ontbijt, lunch en een koffie en thee tussendoor niet blut vandaan zou komen. Dat werd dus al snel studentencafé Paludan.

Tijdens al die vrijdagen ‘thuiswerken’ heb ik dus een speciale band opgebouwd met Paludan. En nu is het de plek geworden waar ik mijn bezoek graag mee naartoe neem. Om heel veel verschillende redenen, maar vooral om deze:

 1. Het is al sinds 1895 een boekwinkel. Pas in 2000 kwam er een café bij. En dus is dat precies wat het is: een antiquariaat waar al meer dan 100 jaar niets veranderd is, behalve het plaatsen van een keuken en wat cafétafels. Het antiquariaat is trouwens naar de benedenverdieping verhuisd.
 2. Het zit naast de universiteitsbieb. Studenten werken er dus aan hun opdrachten, spreken er af met werkgroepen, of zitten er in een boek verdiept om daar de hele dag niet meer uit te komen. Ik houd van cafés waar dat gewoon kan.
 3. Wie even weg moet, kan zijn laptop en spullen laten liggen om een uur later weer terug te komen. Zonder bestolen te worden (echt waar, ik heb het zelf gezien!).
 4. Het ligt centraal: tussen shoppingstraat Strøget en station Nørreport. Ideaal voor een pauze tijdens het shoppen of sightseeing.
 5. Het is groot dus er is bijna altijd plek.
 6. Het is groot maar dat zie je niet direct omdat er overal gezellige hoeken en gaten zijn.
 7. Ze hebben er ontbijt. Van een simpel bolletje met kaas tot een megabrunch.
 8. Ze hebben er lunch.
 9. Ze hebben er avondeten. Van het ultiem Deense ‘Pariser bøf’ tot een eenvoudige salade of lasagne.
 10. Ze hebben er goddelijke taartjes. Iedere keer weer andere.
 11. Er staat op de bar een bordje ‘tippers make better lovers’.
 12. Het is er goedkoop (een biertje voor 25 kronen – 3 euro), dus het geven van een fooi wordt daarmee wel heel aantrekkelijk gemaakt.

Bogcafe Paludan

Fiolstræde 10

www.paludan-cafe.dk

 

**** Meer Nordic Vibes en fika fredags vind je op www.nordicvibes.nl ****

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s